کارگاه آموزشی پویـانمایی استاپ موشن درون سال 96، چگونه آرماتور سیمی بسازیم به منظور عناوین شغلی انیماتور، کارگردان پویـانمایی و گرافیست درون 5 نوبت درون تهران و مراکز کرمان، گلستان، گیلان و همدان و در مجموع به منظور 67 نفر، بـه همت اداره کل آموزش سازمان برگزار شده است.

چگونـه عروسک بسازیم

     کارگاه آموزشی پویـانمایی استاپ موشن درون سال 96، به منظور عناوین شغلی انیماتور، کارگردان پویـانمایی و گرافیست درون 5 نوبت درون تهران و مراکز کرمان، گلستان، گیلان و همدان و در مجموع به منظور 67 نفر، بـه همت اداره کل آموزش سازمان برگزار شده است. چگونه آرماتور سیمی بسازیم ارزشیـابی­ های صورت گرفته بیـانگر رضایت 89 درصدی فراگیران از این کارگاه آموزشی بوده است. چگونه آرماتور سیمی بسازیم بررسی ­های اولیـه نشان مـی­ دهد بر مبنای آموزه­ های این کارگاه آموزشی چندین پویـانمایی درون تهران و مراکز استانی تولید شده است. درون این گزارش بـه بررسی بخش ­های مختلف این کارگاه آموزشی پرداخته مـی­شود.

 

ضرورت وهدف برگزاریکارگاه

    استاپ موشن، یکی از شیوه­ های سنتی پویـانمایی ­سازی هست که درون آن طراح اثر، اشیـای واقعی را درون صحنـه بـه طور جزئی جابجا مـی­کند و از آن­ها عمـی­گیرد کـه یکی از فن­ های ساخت پویـانمایی به منظور به حرکت درون آوردن اجسام بـه صورت فیزیکی است. بـه منظور پرورش استعدادهای هنری و ایجاد توانایی و بروز خلاقیت­ ها و ابداع­ ها درون حوزه پویـانمایی و ارتقای سطح دانش فني و هنري و همچنين افزايش بهره وري همکاران درون حوزه پویـانمایی و نيز پرهیز از اتلاف بودجه سازمان، کارگاه آموزشی استاپ موشن به منظور آشنایی فراگیران با ساخت عروسک، دکور و انیمـیت برنامـه­ ریزی و  طراحي شده است. هدف از برگزاری این کارگاه، آشنایی فراگیران با اصول زیبایی شناسی عروسک و دکور و توانایی ساخت عروسک، دکور و انیمـیت است.

 مـهم­ترینمباحثمطرحشدهدرکارگاه

  • طراحی کاراکتر
  • ساخت سر عروسک
  • آشنایی با نسبت­ها و تناسبات سر و همچنین مواد اولیـه خمـیر
  • ساخت آرماتور سیمـی و نحوه اتصال کف پا بـه دکور
  • ساخت و حجم دهی بدن عروسک با توجه بـه طراحی شخصیت
  • گریم عروسک
  • ساخت دست عروسک
  • آشنایی با فضاسازی و طراحی دکور پویـانمایی
  • انیمـیت و زمانبندی افتادن توپ
  • آشنایی با مواد و متریـال ساخت دکور
  • انیمـیت و زمانبندی راه رفتن عروسک
  •  

    دیدگاه مدرس کارگاه(آقای مـهدی خرمـیان)

        خوشبختانـه درون سال­های اخیر پویـانمایی درون کشور و سازمان صداوسیما رشد بسیـار خوب و درخور توجهی داشته هست و همواره سازمان بـه تولید و پخش پویـانمایی نیـازمند بوده است. پویـانمایی استاپ­موشن بـه عنوان یکی از فناوری­های کلاسیک پویـانمایی همواره مورد توجه فیلم­سازان این رشته و مخاطبین کودوجوان بوده، ولی متأسفانـه نبود تجربه و تخصص کافی درون این حوزه سبب مـهجور بودن این تکنیک درون سازمان شده است. خوشبختانـه با توجه بـه برگزاری کارگاه آموزشی پویـانمایی استاپ­ موشن، فراگیران مراحل ساخت استاپ­ موشن را بـه صورت کارگاهی و عملی تجربه نموده و در این خصوص تجربیـات و آموزه ­های خوبی راب کرده­ اند.

         نیـاز سازمان بـه تولید و پخش پویـانمایی همـیشگی هست بنابراین با توجه بـه مطالب مطرح شده درون کارگاه استاپ­ موشن امـید مـی ­رود فراگیران علاقمند بتوانند پروژه ­های درخور توجهی را با این تکنیک تعریف نموده و تولید کنند.

         کارگاه استاپ­ موشن برگزار شده، دوره­ای مقدماتی و فشرده به منظور ساخت پویـانمایی استاپ­ موشن بوده هست و فراگیران حتما دوره ای پیشرفته و تکمـیلی نیز نیـاز دارند که تا بتوانند آموزه­ ها و تجربیـات خود را کامل کنند.

         درون ادامـه بـه منظور بهره­ مندی علاقمندان حوزه پویـانمایی استاپ ­موشن یکی از مباحث مطرح شده درون این کارگاه آموزشی ارائه مـی­شود.

     

    ساخت سرعروسک

    مـهدی خرمـیان

         به منظور شروع و تمرین ساخت سر عروسک توصیـه مـی شود هنرجویـان از خمـیر بازی استفاده کنند. 

        ابتدا حتما براساس مدل شیت، سر عروسک را با خمـیر بازی بسازند. درون هنگام ساخت و کار با خمـیر بازی، هم مـی توانند از روش کاهشی استفاده کنند و هم با اضافه خمـیر سر عروسک را بسازند و بعد از ساخت کامل سر و به نتیجه نـهایی رسیدن با استفاده از خمـیر هوا خشک (خمـیرهایی کـه در مجاورت هوا خشک مـی شوند مانند خمـیر کاغذ و با خمـیر گل سازی) سر عروسک را براساس مدل شیت و مدل خمـیری بسازند.

    مراحل ساخت سر خمـیری  (جهت تمرین)

    بعد از ساخت سر عروسک بـه وسیله خمـیر بازی حتما با استفاده از خمـیری کـه در مجاورت هوا خشک مـی شود سر اصلی عروسک را بسازیم.

    هنگام ساخت سر ابتدا یک شکل بیضی و تخم مرغی شکل را بسازید،                      

     سپس جای چشم ها را روی آن مشخص کنید.                                        

    بعد از آن دماغ را بـه آن اضافه کنید و جای دهان را مشخص مـی کنید و برای چشم ها از مروارید استفاده کنید و مردمک چشم با استفاده از ماژیک تینری، مانند ماژیکCD روی مرواریدها مشخص و بعد از آماده سازی چشم مروارید را با کمـی وازلین چرب سازید که تا هنگامـی کـه چشم را درون جای خود قرار دادید چشم بـه کمک یک سوزن بـه راحتی حرکت کند و به خمـیر نچسبد.

    برای فک متحرک عروسک از چند روش استفاده مـی شود:

    الف) درون راحت ­ترین راه به منظور داشتن فک متحرک، جمجمـه عروسک و فک آن بـه صورت دوقطعه جدا ساخته مـی شود کـه معمولا بین این دو قطعه شکاف نازکی دیده مـی شود، ولی مـی توان بـه کمک نرم­ افزارهای گرافیکی مثل فتوشاپ بـه صورت فریم بـه فریم آن را ترمـیم کرد.

    ب) ساخت سر بـه وسیله خمـیر بازی کـه همـیشـه نرم بماند و قابلیت تغییر مـیمـیک وزدن عروسک وجود داشته باشد.

    ج) ساختنـها و دهان های مختلف بـه صورت برجسته و به وسیله خمـیرهای هوا خشک امکان پذیر است. توضیح آنکه، اینگونـهبرای عروسک ­های فانتزی مناسب تر هستند.

    د) تعویض سر، یکی از روش­ها به منظور داشتن حالت­های مختلف وزدن عروسک است، ولی به منظور این روش نیـاز بـه تجربه و امکانات فنی خاص هست وگرنـه هنگام تعویض سر پرش ایجاد مـی شود.

     

    ساخت دست

    یکی از مواد و متریـال­ های مورد استفاده به منظور دست درون انیمـیشن­های حرفه­ای سیلیکون مـی­باشد کـه باید سیلیکون را داخل قالبی کـه قبلاً براساس طراحی دست ساخته شده هست ریخته و اسکلت دست را داخل آن قرار دهیم. ساخت این نوع دست به منظور هنرجویـان پیچیده و نیـاز بـه شناخت و تجربه زیـادی مـی­باشد. بنابراین بهترین متریـالی کـه برای ساخت دست بـه هنرجویـان پیشنـهاد مـی شود لاتکس مـی­باشد.

     

    ساخت اسکلت دست عروسک

        هنرجو ابتدا حتما یک طرح با اشل یک یکم از دست عروسک اجرا نماید سپس بـه وسیله سیم­ های نازکی بـه اندازه طول هر انگشت سیم ­ها را جدا کند و در قسمت مچ دست آن­ها را بـه هم بتاباند که تا اسکلت دست آماده شود. روشی دیگر همچنان کـه در تصویر مـی ­بینید ابتدا الگوی دست را بر اساس اندازه و شکل مدل شیت طراحی مـی­کنیم و آن را روی یک تخته منتقل کرده و با استفاده از چند مـیخ ریز سیم را بر روی مدل دست و همچنین مـیخ­ ها مـی­ پیچیم، درون این صورت اسکلت دست آماده مـی شود. جاهایی کـه مـیخ به منظور کنترل اسکلت دست حتما زده شود بر روی تصویر با نقاطی مشخص شده است.

      

    ساخت دست عروسک بـه وسیله لاتکس

    لاترا مـی­توان با رنگ­ هایی کـه حلال آن­ها آب هست ترکیب نمود. رنگ پلاستیک به منظور رنگ لاتمناسب است. ابتدا رنگ مورد نظر را درون یک ظرف جداگانـه مـی­ سازیم، سپس رنگ را آرام آرام بـه لاتاضافه مـی­کنیم و به هم مـی­زنیم، بعد از مخلوط شدن رنگ با لاتکس، رنگ آن روشن بـه نظر مـی­رسد ولی بعد از خشک شدن کمـی تیره شده و به رنگ ساخته شده اولیـه بر مـی­گردد.

         بعد از آماده شدن اسکلت دست و تهیـه لاتبا رنگ مورد نظر (رنگ پوست عروسک)، ابتدا توصیـه مـی­شود به منظور پر حجم کف دست دو تکه اسفنج نازک را بـه لاتآغشته کنیم و بعد از خشک شدن بـه دو طرف اسکلت دست بچسبانیم، حالا اسکلت دست را داخل لاتمـی زنیم و بعد از خارج آن از لاتصبر مـی­کنیم که تا خشک شود و سپس چندین مرتبه این عمل را تکرار مـی­کنیم که تا حجم دست عروسک کامل گردد..

       اگر دست مربوط بـه یک کاراکتر لاغر و یـا پیر هست رگ­ها و برآمدگی ها و مفاصل انگشت­ها را با گذاشتن لاتاضافی، برجسته مـی کنیم

        معرفی منابع

         علاقمندان مـی­توانند به منظور مطالعه بیش­تر بـه منابع زیر مراجعه کنند.

  • روش­های ساده متحرک­سازی، نشر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
  • 2. Lord, Peter; Sibley, Brian: چگونه آرماتور سیمی بسازیم Cracking Animation. The Aardman Book of 3-D Animation. (Foreword by Nick Park). London: Thames & Hudson 1998




    [سایت اداره کل آموزش - iriboffice.ir چگونه آرماتور سیمی بسازیم]

    نویسنده و منبع |